Adagolási előírás (1 adag elkészített ételre)
- 4. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez
A | B | C | D | E | F | |
1. | Ételsorelem | Korcsoportok | ||||
2. | 1–3 év | 4–6 év | 7–10 év | 11–14 év | 15. évtől | |
3. | Friss zöldség (dkg) | 2–5 | 3–7 | 4–8 | 5–9 | 6–10 |
4. | Friss gyümölcs (dkg) | 4–9 | 6–11 | 7–12 | 7–15 | 8–15 |
5. | Gyümölcslé/zöldséglé (dl) | 1–2 | 1–2 | 1–2 | 1–2 | 2–3 |
6. | Saláta (dkg) | 4–8 | 6–9 | 7–10 | 8–11 | 10–15 |
7. | Savanyúság (dkg) | 3–7 | 5–8 | 6–9 | 7–10 | 8–13 |
8. | Zöldség köretek (dkg) | 8–15 | 13–18 | 15–20 | 18–23 | 20–25 |
9. | Főzelékek (dl) | 1,5–2 | 2–2,5 | 2–2,5 | 2,5–3 | 3–4 |
10. | Hal (g) | 30–45 | 40–55 | 55–70 | 65–80 | 70–85 |
11. | Szelet hús (g) | 30–45 | 40–55 | 55–70 | 65–80 | 70–85 |
12. | Ragu, tokány, pörkölt hús (g) | 20–35 | 30–45 | 40–55 | 50–65 | 56–70 |
13. | Levesek (dl) | 1,5–2 | 2–2,5 | 2,5–3 | 2,5–3,5 | 2,5–4 |
14. | Burgonya (dkg) | 10–15 | 15–20 | 18–23 | 20–25 | 25–30 |
15. | Tészta, rizs, gabona alapú köretek (dkg) | 7–15 | 10–20 | 10–20 | 15–25 | 25–30 |
16. | Mártás (dl) | 1–1,5 | 1,5–2 | 1,5–2 | 2–2,5 | 2–2,5 |
17. | Tej/ízesített tejkészítmény /tea (dl) |
1–2 | 1–2 | 2–2,5 | 2–2,5 | 2–3 |